Вакцинація від COVID-19 Найактуальніша інформація від Центру громадського здоров'я України.
Вакцинальна кампанія від COVID – 19
Вакцинація від COVID – 19 в Україні стартувала з лютого 2021 року і це стало одним з найефективніших методів боротьби з пандемією. На той час схеми вакцинації були такими: 2 дози для дводозних вакцин і 1 доза для однодозної вакцини, вважалося, що цього має вистачити аби подолати пандемію.
З плином часу новітні дослідження у галузі вірусології та імунології накопичували знання про мінливість вірусу SARS COV 2, тривалість і якість імунітету, що настає внаслідок вакцинації чи перенесеного захворювання. Таким чином, згідно наукових досліджень, встановлено, що тривалість імунітету не пожиттєва і тому необхідно робити ревакцинацію, тобто уведення бустерних доз від COVID – 19. Зараз дорослому населенню в Україні уводять 1-шу та 2-гу бустерні дози. Перша через 4-9 місяців від первинного курсу вакцинації, 2-га відповідно 4-9 місяців від 1-ої бустерної дози. Таким чином, чим більша кількість населення буде мати імунітет до збудника, тим менше він мутуватиме до штамів, що викликають смертельні випадки. На жаль, темпи вакцинації зараз дещо знизилися, особливо це стосується людей з груп ризику по важкому перебігу COVID – 19: літні люди ,особи з супутньою патологією. На зараз і досі є летальні випадки від важкого перебігу даної інфекції та особи з важким перебігом , що лікуються у стаціонарі. Тому закликаємо відвідати найближчий пункт вакцинації та зробити щеплення! Будьте здорові!
Щорічно 6 березня проводиться Всесвітній день боротьби з глаукомою.
Глаукома – це захворювання, при якому незворотньо уражається зоровий нерв, що призводить до втрати зору без можливості його відновлення. Воно надзвичайно небезпечне, і має ще назву «тиха злодійка зору», через те, що протікає безсимптомно, і діагностується часто на пізніх стадіях.
Нажаль, глаукома - достатньо розповсюджене захворювання. На нього хворіють, як правило, люди віком старші 40 років. Але бувають випадки, коли ця недуга вражає і молодих людей (юнацька глаукома), і навіть новонароджених (вроджена глаукома).
Яка ж причина глаукоми? Наші очі постійно виділяють водянисту вологу. У міру надходження нової рідини в око, така ж кількість має витікати. Рідина витікає через ділянку, яка називається дренажним кутом. Цей процес підтримує тиск в оці стабільним. Але якщо дренажний кут не працює належним чином, рідина накопичується. Тиск всередині ока підвищується, пошкоджуючи зоровий нерв.
Симптоми:
Хто в групі ризику:
Діагностика:
Пам’ятайте, що рання діагностика глаукоми є найважливішим профілактичним заходом з попередження цього важкого захворювання! Обов’язково після 40 років проходьте обстеження у офтальмолога з вимірюванням внутрішньо очного тиску 1 раз на рік! Повністю вилікувати глаукому неможливо. Але за умови раннього виявлення та своєчасного лікування можна призупинити розвиток глаукоми і зберегти хороший зір. Лікування включає очні краплі, лазерні та хірургічні методики. Бережіть себе та будьте здорові!
В умовах гуманітарної кризи суворе дотримання здорового харчування може бути проблематичним. Тим не менш, рекомендують дотримуватися деяких аспектів здорового харчування.
ПОРАДИ МІСТЯТЬ ТАКЕ:
1. Не ставте сіль на стіл.
• Скоротіть споживання солоних продуктів, наприклад, солінь, солоної риби, напівфабрикатів і консервів.
• Обмежте вживання солі до рівня менше однієї чайної ложки (п’ять грамів) на день.
2. Обмежте споживання цукромістких напоїв.
3. З’їдайте п’ять порцій фруктів і овочів на день, наприклад: капуста, шпинат, салат, яблука, груші, сливи, банан, кавун. (Одна порція відповідає одному яблуку, груші, банану або трьом столовим ложкам варених овочів). Їжте доступні та сезонні фрукти.
4. Їжте більше рослинної їжі. Вона містить більше клітковини й менше насиченого жиру, ніж тваринна їжа.
• Несолоні горіхи.
• Квасоля або бобові, такі як горох і сочевиця.
• Цільнозернові продукти, такі як цільнозерновий хліб, булгур, коричневий рис і овес, гречка.
5. Обмежте споживання жирного м’яса, молочного жиру й олії для приготування їжі (менше двох столових ложок на день).
6. Уникайте трансжирів (наприклад, у тістечках, печиві, гідрогенізованій рослинній олії). Трансжири або трансжирні кислоти — це тип жирів, що виробляються під час додавання водню в рідке рослинне масло, наприклад, кукурудзяне, соєве або бавовняне, щоб зробити його твердим (наприклад, кулінарний жир і маргарин) у процесі гідрогенізації.
7. Замініть інше м’ясо куркою (без шкірки).